Nieuwe kaatstrainers stomen zich klaar in Balk

Het kaatsseizoen begint pas over een paar maanden, maar toch wordt er in sporthal De Trime in Balk in de wintermaanden volop gesport. Achttien kaatsers benutten de winter om zich te laten opleiden tot trainer.

Door JOHAN STOBBE

‘Pan-ne-koek’, klinkt deze zondagochtend door sporthal De Trime in Balk. ‘Pan-ne-koek’. Bij elke lettergreep doen achttien, voornamelijk jonge kaatsers, een pas van de bij de sport zo belangrijke driepas. ‘Pan-ne-koek’, moet vanaf mei ook op het kaatsveld klinken.

Vanaf de zijlijn kijkt Siemke Andela tevreden toe. Zij is opleider bij kaatsbond KNKB en stoomt in zes zondagen nieuwe trainers klaar. Vier cursisten komen uit Hommerts, eentje uit Wytgaart en liefst dertien zijn afkomstig van KV Cannegieter uit Balk.

,,Opmerkelijk’’, stelt Andela. ,,Want Balk ligt niet in de kaatshoek. Daar gaan kinderen bijna automatisch op kaatsen. Hier niet.’’ Dat de jeugdafdeling in het dorp de laatste jaren zo explosief is gegroeid, is bijzonder.

Siemke Andela legt de cursisten de bovenhandse techniek uit

Aanjager is oud-PC-winnaar René Anema. Met nog een paar in de kaatshoek opgegroeide enthousiaste clubleden, begon hij de jeugd in het dorp te benaderen. De clinics op de schoolpleinen van de basisscholen hadden effect. Er kwamen steeds meer jonge leden bij. Meer dan vijftig staan er op de ledenlijst. ,,We proberen nu ook vaker met de jeugd op pad te gaan’’, zegt Anema.

Met de aanwas van de jeugd, kwam het bestuur ook voor een probleem te staan. Een luxeprobleem welteverstaan. Wie moest al die kinderen training geven? ,,Een paar jaar geleden ben ik ook in Balk geweest’’, zegt Andela. Toen gaf ze acht van de meest bedreven kaatsers van het dorp les.

Maar die trainers zijn niet meer genoeg. ,,Daarom wilden we de oudste jeugd er bij betrekken’’, vertelt Anema. Als ze klaar zijn met de training, kunnen ze als assistent-trainer het veld op. ,,Na zes lessen kunnen ze ook een diploma halen’’, zegt Andela. ,,Al komt daar nog wel heel wat bij kijken.’’

Ilse Draaijer is een van de jonge cursisten. ,,Ik wil het diploma eigenlijk wel halen’’, zegt de veertienjarige Balkster. Ze heeft het naar haar zin. ,,Ik leer hoe ik de kinderen les kan geven en word hier zelf ook beter van.’’ Een win-win-situatie.

Om de cursus te volgen, hoef je volgens Andela geen topkaatser te zijn. Sterker nog: de toppers hebben vaak het geduld niet om kinderen keer op keer de basisprincipes uit te leggen. Andela: ,,We leggen ze hier uit hoe ze de kinderen alle onderdelen van het kaatsen aan kunnen leren.’’

Want als kinderen snel merken dat ze beter worden en verder gaan slaan, wordt het spelletje nog leuker. ,,Het is zo belangrijk dat kinderen het spel van begin af aan goed leren.’’

Een van de cursisten staat inmiddels voor de rest van de groep. Hij heeft een onderdeel van de training voorbereid, zodat hij meteen wat praktijkervaring opdoet. Even later maken de kaatstrainers in spé videobeelden van elkaar. ,,Die kijken we later terug’’, weet Andela.

Cannegieter-voorzitter Anema is blij met het enthousiasme binnen zijn club. ,,We groeien aan alle kanten’’, zegt hij. Het seizoen kan wat hem betreft niet snel genoeg beginnen. De wedstrijdkalender is zo goed als  klaar. ,,Het is een gevarieerd programma met veel jeugdwedstrijden, maar ook de oudere kaatsers zijn op 24 juli weer welkom in Balk voor de 55+-PC.’’ ,,Het wordt al weer de 21ste editie. Deze partij hoort echt bij onze vereniging.’’

Volgend jaar bestaat KV Cannegieter 60 jaar. Vanwege dat jubileum en ook de groeiende populariteit, worden er voor het eerst hoofdklassepartijen georganiseerd. Zowel de vrouwen als mannen komen in de zomer van 2020 naar Balk.

Zijn droom is dat er ooit hoofdklassekaatsers vanuit zijn eigen vereniging komen. Aan de trainers zal het niet liggen. Nog een paar zondagen en de club heeft er weer een dik dozijn nieuwe jeugdtrainers bij.