Vakantiepartij lokt horde kaatsers naar Balk

Een groep bezwete jeugdkaatsers uit Hommerts en Scharnegoutum stapte maandagmiddag Het Geschenkenhuis in Balk binnen. Daar verzilverden ze meteen de waardebon van 5 euro die ze hadden ontvangen bij de Vakantiepartij van eerder die middag. 

Hoofdsponsor Het Geschenkenhuis pakte flink uit. Josha de Vries had van het uitschrijven van de waardebonnen de afdruk van de pen nog in zijn vinger staan. Hij maalde er niet om. De hoofdsponsor van de nieuwe jeugdpartij genoot volop van de jeugd op het veld. 

Vanuit heel Friesland kwamen jeugdige kaatsers op de wedstrijd af. Plaatsen als Achlum, Sint Annaparochie, Swichum en Exmorra stonden op de lijst. Voor de jeugdcommissie was het nog een hele puzzel om evenwichtige parturen te maken.  

Uiteindelijk lukte dat aardig en konden de vijf kransen bij de terechte winnaars worden omgehangen. Bij de welpen, die drie keer kaatsten in wisselende samenstelling, bleef de krans in Balk. Mare Westera deed voor de tweede keer mee aan een wedstrijd en voor de tweede keer pakte ze ook de hoofdprijs.  

Mare won alle drie haar wedstrijden. Dat deed haar dorpsgenoot Sara Tjaldau Kramer ook, maar die had net een paar eersten meer tegen. Ze pakte de tweede prijs, een mooie beker. De derde en vierde prijs gingen met Fenna Raap en Romy Koopmans mee naar Hommerts. 

Bij de pupillen was Pieter Haantjes uit Balk het stralende middelpunt. Hij stond voor het eerst met een krans om de nek. Pieter trof het met de loting, doordat hij de sterke A-klasser Laas van Dalfsen aan zijn zijde kreeg. In de finale was het tweetwal met 5-3 6-6 te sterk voor Sverre Stobbe (Balk) en Marit van der Meer (Scharnegoutum). De derde prijs ging naar Ruben Hendriks (Balk) en Floorke de Boer (Hommerts). 

Van de bekers bij de schooljeugd bleef en geen een in Balk. Ruurd Oosterbaan (Scharnegoutum) en Brecht Renema (Heeg) wonnen de finale van Niek de Jager (Hommerts) en Noëlle Hiddinga (Sinty Annaparochie). In de verliezersronde wonnen Frans Oosterbaan (Scharnegoutum) en Jennifer de Jong (Witmarsum) de finale van Kyano van Swinden Koopmans (Exmorra) en Jesse Vrieswijk (Swichum). 

Toen de meeste jeugdkaatsers al thuis waren, begonnen ook de senioren (45 deelnemers) aan hun finales van de door recreatiepark De Jerden en restaurant Bij de Luts gesponsorde Vakantiepartij. De kransen in de B-klasse waren voor Hedser Zijlstra, Thieme van Etten en Jouke Tolsma, die in de finale wonnen van Frank Veltman, Heiko Zijlstra en Elske Algra. Derde werden Rik Hoekstra, Moniek Lootsma en Bjoke Westra.  

In de herkansing won Suffridus Kramer met Gerard van Etten en Dorien Slats de finale van Roel Venema, Bonne Jansen en Peter Schilstra. 

In de A-klasse was het partuur van Jan Johannes van der Kamp, Egbert Heins en Sebastiaan Kooy het sterkst. Tweede werden Michel Nesse, Jacob Schotanus en Michel Hendriks. 

Voor sommige jeugdkaatsers was de wedstrijd van maandag de afsluiting van een kaatsdriedaagse. Sverre Stobbe pakte op zaterdag de krans bij de federatiewedstrijd in Cornwerd en werd een dag later tweede bij de KNKB in Makkum. Daar pakte ook Mariska Stegenga de tweede prijs. Haar zus Hendrika won zaterdag in Cornwerd de finale van de herkansing.