Jeugd overspoelt het kaatsveld van Balk

BALK Met een grote glimlach op zijn gezicht stond voorzitter René Anema van kaatsvereniging Cannegieter zondag aan de rand het veld. Overal waar hij keek drentelden jonge kaatsers rond. Bijna honderd pupillen uit heel Friesland kwamen naar Balk voor de laatste KNKB-wedstrijd van het seizoen. 

Dat het druk zou worden op de Schotanus Betonpartij had hij wel verwacht, maar een kleine honderd was wel een heel groot succes. ,,We hadden vier velden met daarin 21 perken. De helft van het materiaal hebben we van de club in Hommerts geleend’’, zei Anema. ,,Zelf hebben we daar lang niet genoeg spullen voor.’’ 

Telegrafen, lijnen, proppen, kaatsen, met een volgeladen busje reed een lid van de jeugdcommissie van Hommerts naar Balk en weer terug. ,,Mooi dat we elkaar zo kunnen helpen’’, vond Anema. 

Met vereende krachten werden de velden gelegd. Omdat het een pittig klusje is, werden de senioren die zaterdag hun traditionele Siero-partij kaatsten, ingezet. Een dag laten namen de talenten de velden over. ,,We hebben deze wedstrijd aangevraagd, omdat we met zes van onze pupillen meedoen aan de KNKB-wedstrijden’’, zei Anema. ,,Voor hen was het een mooie kans om op eigen veld te laten zien wat ze kunnen.’’  

De clubleden die als vrijwilligers de lijnen bezetten of als scheidsrechter in het veld stonden, werden niet teleurgesteld. Liefst vier van de zes Cannegieter-kaatsers gingen met een prijs naar huis. ,,Dat is natuurlijk helemaal mooi’’, vond Anema. 

Hendrika Stegenga schopte het in de B-klasse meisjes tot de finale. Daarin was ze met haar maat Rianne van der Walt uit Sexbierum net een maatje te klein voor Fenna Cuperus uit Bolsward en Marije Keegstra uit Nes. Op 5-3, 6-4 viel de laatste slag. 

In de B-klasse bij de jongens had Sverre Stobbe met zijn Dokkumer maat Stijn de Haas kansen om een finaleplaats te bemachtigen, maar dat lukte net niet. Met een mooie derde prijs keerde hij huiswaarts. Rudmer Faber (Achlum) en Ryan Wieggers (Dronryp) wonnen de krans. 

Ruben Hendriks en Mariska Stegenga verloren de eerste omloop, maar behaalden via de verliezersronde alsnog eremetaal. Met Gjalt van Klink aan zijn zijde won Hendriks daarna drie wedstrijden, waardoor hij als winnaar de herkansing afsloot. Stegenga bereikte ook de finale van de herkansing, maar moest daarin genoegen nemen met de tweede plaats.  

Voor de zes kaatsers van KV Cannegieter – ook Elina Schotanus en Maren de Vries deden mee in de KNKB-wedstrijden – was het een succesvol seizoen. De Vries won zelfs een keer de krans. Alle zes gingen een of meerdere keren met een prijsje naar huis in het korte seizoen, waardoor ze allemaal ook met punten in het eindklassement terechtkwamen.  

Aan de zijlijn zag Pieter Haantjes zijn clubgenoten in actie. Hij is vastbesloten om volgend jaar ook op dat niveau te gaan kaatsen. ,,Dat betekent dat we goed bezig zijn’’, zei Anema. ,,Het is mooi dat er ook bedrijven als Schotanus Beton bereid zijn om dergelijke grote wedstrijden te sponsoren. En we hopen dat er komend seizoen door de successen weer meer kinderen de weg naar het kaatsveld in Balk weten te vinden.’’ 

Ook de A-klassers uit het pupillencircuit waren actief in Balk. Bij de jongens waren de kransen voor Jesse Vrieswijk (Swichum) en Lieuwe van der Kamp (Nijland) en bij de meisjes waren Linda van der Meer (Dronryp) en Amber Goedbloed (Turns) de sterksten.