Eindelijk zon bij kaatsen op Haskeplein

BALK Voorzitter René Anema van kaatsvereniging De Cannegieter uit Balk keek vrijdagochtend met een bezorgde blik naar buiten. Donkere luchten en natte straten. Kortom, precies het weer wat de vorige twee edities van de Zachte bal Partij op het Haskeplein keken. ,,Ik vreesde weer kou en regen’’, gaf Anema toe. Toen vrijdagmiddag de marktkooplui het plein verlieten en de jeugdkaatsers het overnamen, scheen de zon volop. ,,Eindelijk een keer mooi weer.’’image

Dat zorgde ervoor dat de jeugd massaal op kwam dagen. ,,We hadden eigenlijk een perk te weinig’’, constateerde de trotse voorzitter. Met krijt werd er spoorslags nog een perk voor de welpen bij getekend, waardoor in vijf perken kon worden gestreden. Achterop het plein vermaakten de kabouters zich met een spellencircuit, dat door Daniël Zeldenrust het beste werd afgelegd. De apetrotse kabouter paradeerde vervolgens rond met een krans om de nek.

De welpen en junioren begonnen met de zachte, grote kaatsbal aan hun wedstrijden. Bij de welpen ging de krans naar Ruben Hendriks, die in drie partijen in wisselende samenstelling de meeste eersten won. Tweede en derde werden zus en broer Luanna en Sverre Stobbe. Bij de pupillen kreeg Anne Minke Rienstra de krans omgehangen en waren er medailles voor Lammert Burghgraef (zilver) en Erwin van Veen (brons). Rinke Schram won bij de schooljeugd. Hij verzamelde net wat meer punten dan de nummers twee en drie, Jesse Veldman en Johan Rienstra.

Ook ’s avonds bij de senioren was het nog immer aangenaam kaatsweer, maar de opkomst viel toch een beetje tegen. Er konden net zes parturen worden samengesteld, maar die herbergden niet allemaal drie spelers. Uiteindelijk ging een tweetal met de kransen en de dikste cadeaubonnen van hoofdsponsor Plaza food for all ‘De Balk’. De uit Bolsward afkomstige Fabian Noordhuis en jeugdkaatser Johan Rienstra gingen met de hoofdprijs aan de haal. Noordhuis werd terstond lid van de Balkster kaatsvereniging De Cannegieter.

In de razend spannende finale leken tegenstanders Sebastiaan Kooi, die eerder in de week ook al de finale van de Letlos-partij verloor na een volle telegraaf, Gerben Jelke Gerbrandy en Frank Veltman aan het langste eind te trekken. Dat trio kwam in het beslissende eerste met 6-0 voor, maar het laatste punt wilde maar niet vallen. Noordhuis en Rienstra knokten zich terug en op 6-6 miste opslager Gerbrandy het perk, waardoor de zege zijn partuur toch nog ontglipte.

De derde prijs was voor Angelo de Groot, Sufridus Kramer en Michel Hendriks. Zij rekenden in de troostfinale af met oud-PC-winnaar René Anema en Nynke Cnossen. Op 5-4 en 6-6 viel de beslissing.

klik hier voor meer foto’s